architecture: August 2013 Archives

Kapelle-der-Versoehnung.jpg
detail of Stampflehmbauweise (rammed-earth process) wall


Berlin's Kapelle der Versöhnung (chapel of the reconciliation) was built on the exact site of the Versöhnungskirche, which had survived the Anglo-American bombings of Berlin but not the pathology of the GDR. The 1895 church was destroyed in 1985 in order to improve the security of the wall standing adjacent to it. The history is a little complex, making the story of the new chapel, and its construction, even richer than it might be otherwise.

Today the Kapelle is a part of the Berlin Wall Memorial on Bernauer Strasse.

The image at the top shows pieces of various materials (which here or elsewhere include stone, tile glass) which came from the rubble of the original church.

This is a view of the entire chapel, the rammed-earth wall can be detected behind the vertical square-section raw wood slats:

Chapel_of_the_Reconciliation.jpg

Tieranatomische_Theater_Hoersaal.jpg
large detail of the seating in the anatomical theater


It was an immense privilege to visit the newly-restored 1789/90 Tieranatomische Theater in Berlin's Humboldt University today. The building, designed by Carl Gotthard Langhans, using Palladio's Villa Rotonda as a model, was commissioned by King Frederick William II to serve as a research centre to control and combat animal and equine diseases.

Barry and I, along with our friend Daniel, were almost alone today while we explored the outer rooms, the staircases, the vault, and especially the remarkable steeply-tiered auditorium where veterinary students learned their profession.

Horses and other large animals were dissected by their teachers on a large round platform which could neatly be raised above and lowered below the floor in the center by the wooden machinery designed by the architect. The didactic which accompanied a working model in the undercroft explained the rational for the device: The route chosen for introducing and removing the bodies to and from the elegant space was intended to minimize both the smell and the mess.

As history and architecture buffs, our own experience in the former royal veterinary faculty was less critical to world betterment, but possibly more exhilarating. And incidentally, the museum attendants could not have been more gracious.

The university will be using the building, restored between 2005 and 2012, for exhibitions and events. The artist Jodie Carey's site-specific piece, "Shroud", was installed in the auditorium in July. I wish we had seen it.


There are more pictures here.

This page is an archive of entries in the architecture category from August 2013.

previous archive: architecture: July 2013